Bezoek aan de kerk

In het kader van ons project Kerstmis gingen we opzoek naar de oorsprong van dit feest! Het was dus hoog tijd voor een bezoek aan de kerk van Alken.

Op donderdag 5 december zijn we in de voormiddag naar de kerk geweest. Daar was een priester die ons veel uitleg gaf.

We gingen naar de kerk omdat we project Kerstmis hadden.

De kerk ligt in Alken. In Alken zijn er 3 kerken; in het centrum, in Terkoest en in Sint-Joris. 

De paus is de leider van alle katholieke kerken van de hele wereld.

Eerst kwamen de christenen in het geheim bij hun thuis samen om over God te praten. Want dat was eerst verboden. Maar toen de Romeinse keizer in Jezus en God geloofde, konden ze kerken bouwen om samen te komen en te bidden.

Je moet heel stil zijn in de kerk.

De toren is het oudste deel van deze kerk.  De toren werd in 1380 gebouwd.  Dat is in de 14de eeuw.  De rest van de kerk, het schip van de kerk, is van rond 1600 of nog net van de 15de eeuw. In de toren hangen klokken. Ze luiden de klokken om de mensen te laten weten dat de mis begint.

In de kerk waren allerlei schilderijen en beelden. Vroeger konden veel mensen niet lezen, daarom werden de verhalen in schilderijen afgebeeld. Jezus hing er ook aan een kruis.

Er waren precies kooitjes in de grond die voor de verwarming zorgden.

Vooraan in de kerk stond een tafel met een wit tafelkleed over. Dat is het altaar. De priester staat daarachter als hij de misviering leidt.

Er stond een orgel; een groot muziekinstrument dat bijna alle instrumenten kan nadoen. Tijdens de eucharistieviering of mis zingen ze verschillende keren. De liedjes worden begeleid op het orgel.

Er waren biechtstoelen waar je de priester kon vertellen waar je spijt van had. In de naam van God vergeeft de priester je. De priester gaat in het hokje of biechtstoel zitten, zodat hij niet kan zien wie er komt vertellen.

Op 25 december, kerstdag, vieren ze de geboorte van Jezus. Jezus is geboren in Israël, in de buurt van de stad Bethlehem. Ze geloven dat Jezus geboren is om de mensen te vertellen over God.

Voor de Christenen is de bijbel een heilig boek. Het bestaat uit twee delen;

  • Het Oude Testament; de verhalen van voor de geboorte van Jezus.
  • Het Nieuwe Testament: de verhalen over Jezus en daarna.

Toen hij ongeveer 30 jaar was trok hij rond om over de Gods liefde voor de mensen te vertellen. Zijn 12 vrienden, de apostelen, gingen met hem mee.  De keizer was daar niet blij mee, hij wou Jezus dood. Een van de apostelen verraadde waar Jezus was. Zo kon hij gevangen genomen worden. Jezus moest het kruis dragen. Dat was heel zwaar. Hij was drie keer gevallen. Vervolgens werd hij aan het kruis genageld. Daar stierf hij.

De advent is de periode voor Kerstmis. Vooraan in de kerk staat een adventskrans met 4 kaarsjes. Er brandt al 1 kaars. Elke zondag mag er een kaars extra aan.

De advent start op de zondag vier weken voor Kerstmis.

Met water en bloem maken ze hosties. Het is zoals brood maar zonder gist of desem waardoor het heel plat is.

Voor elke gelegenheid had de pastoor een andere kleur mantel of kazuifel.  Wit voor feesten zoals dopen, Kerstmis,… Rood als ze een apostel herdenken, paars voor als er iemand wordt begraven. Groen als er niets bijzonders was.

Er was een grote borstel om iemand of iets te wijden met gewijd water. Alleen een priester kan water wijden. Wijwater, heilig water of doopwater is water dat door een priester gewijd is. 

Dit wijwater wordt in de katholieke kerk gebruikt op verschillende momenten.  Als ze binnenkomen maken ze een kruis met een gewijd water. Bij een begrafenis maken ze een kruis met wijwater over de kist. Als een baby gedoopt wordt, giet de priester drie keer een beetje water over het hoofdje. Vroeger doopten ze mensen door ze drie keer helemaal onder te dompelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait