Milieuboot

De tweede graad ging met de milieuboot op verkenning op het Albertkanaal.

We onderzochten het water uit het Albertkanaal. We controleerden hoeveel zuurstof er in het water zat, hoe warm het water was, de zuurtegraad van het water,…  Ook keken we welke diertjes er in het water leefden.  Er zaten veel larven in het water, zoals de larve van een libel en van een eendagsvlieg. Zij krijgen later vleugels en kunnen dan vliegen. Er waren ook kokerjuffers. Die maken een koker rond hun achterlichaam om het te beschermen. Ze doen dat met materiaal dat ze vinden zoals steentjes of takjes. We zagen ook een posthoornslak, een watertijger, platwormen, bloedzuigers, waterkevers en hun larven, de waterschaatser,  …  We besloten dat de kwaliteit van het water goed was.  Ze maken er kraantjeswater van.  Om te voorkomen dat beken het water kunnen vervuilen duiken ze onder het Albertkanaal door.

 Op het dek bespraken we wat er allemaal langs, op en in het kanaal te zien was.  Je kan je er ontspannen door te fietsen, te vissen, te kajakken, te wandelen op het jaagpad,… Je kan ook racen op het circuit. Het jaagpad werd vroeger gebruikt door vrouwen, mannen en paarden die een boot voorttrokken! In die tijd hadden boten nog geen motor.

Naast het kanaal zijn er ook natuurgebieden en woningen.

We zagen heel wat bedrijven langs het kanaal zoals een asfaltfabriek, … De gids vertelde dat sommige bedrijven het kanaalwater gebruiken om hun machines af te koelen. Maar de meeste bedrijven maken gebruik van boten om spullen te vervoeren. Dat is goed want dan zijn er minder vrachtwagens op de weg. Zo zijn er minder files en wordt er minder CO2 uitgestoten. Er zijn reetrappen voor dieren die in het kanaal vallen zodat ze er weer uit kunnen.

Over het kanaal zijn heel wat bruggen. Die werden nog niet zo lang geleden verhoogd zodat er nu grotere schepen met wel 4 containers boven elkaar kunnen varen.

Daarna deden we proefjes in het ruim. We leerden over de vervuiling van het kanaal en hoe we beter voor het milieu en het water kunnen zorgen.  Bv. Afbreekbare zeep gebruiken, minder zeep gebruiken, meer fietsen of openbaar vervoer gebruiken, je was laten drogen op een rek i.p.v. in de droogtrommel, minder lang douchen, minder warm water gebruiken, tweedehands kledij kopen, minder vlees eten, meer vegetarisch,…

We leerden veel bij op de milieuboot over het milieu en over het Albertkanaal. Het was een fijne uitstap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait